søndag 20. januar 2008

2.1 Oversikt.

"En søkemotor er et datateknisk verktøy for avansert informasjonssøk dvs. program somsøker etter bestemte søkeord i filer og dokumenter på Internett.(Google,AltaVista)"(Pål A Bertnes 2005. ) "Søkemotor er en betegnelse for en type programvare som leter frem nettsiderinternett som samsvarer med et gitt søk, og rangerer disse etter hva den oppfatter som mest relevant. Typisk ligger søkemotoren tilgjengelig som et nettsted, der brukeren legger inn søkeord, og treffet vises som klikkbare lenker.
Søkemotoren kan enten gjøre søk på hele Internett (for eksempel Google og Yahoo!), innenfor et bestemt nettsted (for eksempel søk innenfor VGs nettavis), eller innenfor et bestemt tema (f.eks. Kelkoo som søker i priser på produkter, Picsearch som søker bilder)."(Wikipedia)



En håndbok er en lettlest informasjonsbok i et valgt emne. Det er skrevet mange håndbøker i flere forskjellige fag og områder i livet. Håndbøker kan sier og være en litt mer fordypet utgave av en bruksanvisning i ulike fagområder og værdags liv. En tid var det populær å skrive håndbøker for selskapelig etikette, og nå er det flere som har skrevet håndbøker om det å oppdra barn i dagens samfunn. Noen med litt glimt i øye, mens andre er mer relevante fagbøker skrevet av fagfolk. Selve definisjonen på håndbok fant jeg ikke i de leksika jeg søkte i. Jeg var innom det norske leksika Wikipedia og det engelske leksikonet Britania. Der fant jeg mange eksempler på håndbøker og kom til den konklusjonen at definisjonen måtte være omtrent slik som beskrevet over.

Har tatt med et eksempel på en internetthåndbok som jeg fant.
"Håndboka og et nettbasert verktøy for alle som arbeider med internasjonalisering. Den er utarbeidet av det tidligere Læringssenteret i samarbeid med Utdannings- og forskningsdepartementet og Utdanningskontoret ved Fylkesmannen i Vest Agder. "(Global skole)




"Emnekatalog-oversikt,register over emner (brukt der denne katalogen gjelder)"Definisjon hentet fra boka (Pål A Bertnes 2005.) Fant et eksempel på en emenkatalog på hjemmesiden til Det teologiske menighetsfakultetet.
http://www.mf.no/index.php?option=com_content&task=view&id=220&Itemid=399





"Hva er et leksikon ? Kunnskapsforlagets Store norske leksikon sier at det er et "oppslagsverk med forklarende, søkbare artikler om ulike temaer (oppslagsord), gjerne alfabetisk ordnet". Poenget med leksikonet er at det skal fungere som en kilde til kunnskap. I disse to, på alle måter forskjellige bokverkene, er kunnskapsformidling en fellesnevner. Men der slutter også likhetene." (Aschehougs Juniorleksikon)"Leksikon er gresk og betyr ordbok. Et leksikon er typisk et større oppslagsverk med større eller mindre saksforklaringer. Historia naturalis (ca. 70 e.Kr.) av Plinius den eldre blir ofte regnet som det første leksikon. Et leksikon vil i dagligtale være det samme som en encyklopedi.
Innen lingvistikk er leksikon et språks forråd av ordstammer og avledningsformer."(wikipedia)

Ingen kommentarer: