torsdag 17. januar 2008

Kildekritikk: Hva er kildekritikk?.

Kildekritikk betyr ganske enkelt at vi ikke bør tro at alt vi leser på internett eller bøker riktig eller sant. Man skal være kritisk innstilt til kilden og stille spørsmål om troverdighet av det som vi finner. Kan vi finne flere kilder med samme tema blir det lettere å sile ut det som er dårlig eller usant. Det er lurt å ta noe forhåndsregler når man leter etter informasjon på nettet.

En god begynnelse er å alltid bruke flere kilder, og variere bruken av søkemotorer når vi leter etter informasjon på nettet. Da kan vi lettere utelukke feilkilder. Noen mennesker synes det er gøy å spre feil info på nette. Et kjent eksempel er wikepidia sin info om at Jens Stoltenberg er homofil. Den informasjonen vi finner må sammenlignes.
For å se hva som er den beste informasjonen er det lurt å ta noen enkle forhåndsregler. Det er lurt å sjekke kilden til informasjonen hvem har utgitt informasjonen (skrevet aktuelle artikkel) er den blitt oppdatert? Finnes det nyere versjoner av samme tema. Det kan også være lurt å sjekke hva informasjonen er bygget på data eller forskning og hvem som har utfør disse har .
Kildekritikk betyr at man skal tenke kritisk når man leser ting å stille seg en del spørsmål som det er greit å få gode svar på. Da er det bare å ta spørreordene for seg. Er man ikke fornøyd med svarene man får er det jo bare å søke etter ny info. Her er noen gode råd jeg fant på viko sin hjemmeside laget av ntnu.
"Hvordan vurdere informasjon
Tenk først på hva slags type informasjon du trenger. Trenger du fakta, meningsytringer, argumenter, beskrivelser, statistikk etc? Har du behov for informasjon beregnet på eksperter eller på et bredere publikum? Se deretter nøye på:
hvem som har skrevet informasjonen
hva slags innhold informasjonen har
når informasjonen ble laget
hvor informasjonen ble publisert
for hvem informasjonen ble publisert
hvorfor informasjonen ble produsert
Dette vil hjelpe deg til å avgjøre om informasjonen er troverdig, objektiv, nøyaktig og egnet for ditt behov."(ntnu)
Det finnes mange gode kildekritiske sider på nettet.


http://www.hib.no/biblioteket/Kildekritikk.asp



http://www.ung.no/kildekritikk/



http://www-bib.hive.no/veiledning/bibl-oppl/kildekritikk.html http://www-bib.hive.no/veiledning/bibl-oppl/kildekritikk.html http://www.sokogskriv.no/norsk/basis/kildekritikk/index.html

1 kommentar:

Birgitte Kleivset sa...

Bra! Kan du finne stoff om kildekritikk som du kan sitere og henvise til i teksten din om kildekritikk?