lørdag 19. januar 2008

Hvordan vurdere kilder?

Troverdighet for at man skal tro på noe som man finner på internett er det flere kriterier man kan bruke for å finne ut om en nettside er troverdig. Det første er at man skal finne en postadresse til en organisasjon og gjerne et telefonnr. Det bør stå helt klart hvem som har skrevet på siden og man bør se om det står noe om utdannelsen til denne personen. PÅ ntnu i Trondhjem har de laget en side hvor du kan teste hva som er troverdig og her ligger også et eksempel på hvordan man går frem. siden er enkel og innformativ.

"Kan du finne informasjon om forfatterens kvalifikasjoner, som f.eks. utdanning og stilling? Har du grunn til å tro at forfatteren er respektert og velkjent innenfor fagfeltet?
Kan du finne informasjon om hvordan forfatteren kan kontaktes?
Har andre eksperter kvalitetsvurdert informasjonen før den ble publisert? Står det en utgiver eller organisasjon ansvarlig for denne Internettsiden? Kan du i så fall si noe om deres omdømme, mål og misjon?
Stoler du på at denne siden er troverdig?" [Ntnu sine kriterier for en troverdig kilde ]



Objetivitet handler mest om at siden skal gi mest mulig informasjon fra alle parter av saken uten og å gå i noen spesiell retning. Man kan også se om siden er skrevet med tanke på å selge ett eller flere produkter da er sidene som regel meget subjektive og omtaler det de skal selge som veldig bra uten å ta med negative sider med produktet. Et eksempel på dette er ofte slankeprodukter der det sjelden informeres om at når du slutter med produktet går du opp i vekt. Også her finnes det en mulighet til å teste seg selv på ntnu sine sider!
"Synes du dekningen er objektiv eller partisk?
Er informasjonen balansert eller begrenset til en synsvinkel?
Er informasjonen i samsvar eller i konflikt med informasjon som du har fra før?
Virker informasjonen overdrevet?
Ser du tegn på interessekonflikt?
Er det enkeltpersoner eller organisasjoner med tilknytning til Internettsiden som har interesse av å presentere informasjonen på en spesiell måte? "[hentet fra ntnu sine sider]





Nøyaktighet når man skal se om noe er nøyaktig må man se når noe er publisert. Er den oppdatert .Har flere vært med å skrevet siden. Hvordan er språket i dokumentet har det faguttrykk, referer det til andre kilder. Kan mann finne mer informasjon om samme tema på nettet slik at det går an og sammenligne. Her har også ntnu laget en test der man kan prøve ut hva som skal til for å si at en kilde er nøyaktighet.
"Se etter:
Oppdatert kilde
Omfattende, detaljert og eksakt
Dokumentasjon og støtte i andre kilder
Still spørsmål:
Når ble kilden publisert og sist revidert?
Er informasjonen oppdatert eller utdatert?
Består informasjonen av fakta eller meningsytringer?
Er informasjonen omfattende, detaljert og eksakt?
Er argumentasjonen saklig og konsistent?
Har publikasjonen en referanseliste eller bibliografi som viser at forfatteren har forsket på emnet?
Oppgir forfatteren kilden til statistikk eller "fakta" som er brukt?
Kan informasjonen bekreftes i minst to andre kilder?"[ntnu sine side om nøyaktighet]



Egnethet det er ikke all informasjon som er egnet til å bruke i en artikkel eller å lage informasjon om. Visst man skriver en artikkel som handler om nynasissme er det ikke sikker det egner seg å bruke informasjon som vi finner på hjemmesidene til vigrid eller andre som har skrevet om dette.


Man må derfor først vurdere alle punktene i tone før man referer til kilder eller nett siden. Da har man et godt utgangspunkt for å lykkes med oppgaven eller artikkelen. "Se etter:
Relevant for informasjonsbehov
Still spørsmål:
Hvilket emneområde dekker kilden?
Er emneområdet relevant for ditt informasjonsbehov?
Er dette en vitenskapelig publikasjon beregnet på akademikere eller andre som er kunnskapsrike på fagfeltet?
Er dette en kilde skrevet for folk uten spesiell kunnskap om fagområdet?"[ beskrevet av ntnu.]

1 kommentar:

Birgitte Kleivset sa...

Samme her: kan du lage en tekst der du både bruker egne ord og limer inn/siterer (og henviser) fra andre tekster?