onsdag 16. januar 2008

Hva er retorikk?

1.2. Hva er retorikk?
Definisjon 1:"Retorikk er læren om talekunst (gresk ρητωρ, rhêtôr, tale, og techne, kunst). I moderne tid har retorikken ofte blitt definert som læren om overtaling. Retorikk er en av de tre originale kunster i vestlig kultur. Retorikk kan også bli brukt som et litt nedlatende ord i noen sammenhenger når man vil avvise et verbalt resonnement." (Wikipedia)

Definisjon 2:"Retorikk er å bruke språket for å overtale i litteratur eller offentlig tale. Altså, en slags overtalelseskunst man benytter seg av for å overtale ved å belære, behage og bevege.Retorikken omhandler all språkbruk. Kan også kalles læren om talekunsten. Den gir råd om hvordan vi bør ordlegge oss for å fange de andres interesse for det vi har å si, og for å kunne tyde det med våre argumenter." (limat.stud.hive)

Definisjon 3:"- Læren om hvordan man argumenterer. - Sunn fornuft satt i system. - Kunsten å være overbevisende. -'Retorikk er å få kaotiske tanker til å passere leppene på en ordnet måte'." (Kursformidling)

Definisjon 4:"Retorikk betyr talekunst, eller læren om effektiv tale, men retorikk kan ha flere betydninger. Kunnskap om retorikk er viktig når en ønsker god kommunikasjon, og det handler nåde om formen og innholdet i en tekst, som til eksempel en fortelling. Det er viktig med substans i det en sier, en må si det på en slik måte at det vekker tillit, samtidig som en ønsker å påvirke folk." (jazz0.stud.hive)

Definisjon 5:"• den kunnskapen som gjør deg i stand til åfinne de mest mulig overbevisendemomentene i ethvert gitt stoff (Aristoteles)• den retoriske kanon: finne stoff (’inventio’),disponere, utforme, memorere og framføre" (Universitetet i Oslo)

Ingen kommentarer: